هیدروگرافیک یا به عبارت دیگر چاپ آبی به یک فرایند دکوراتیو سه بعدی گفته می شود. هم چنین از دیگر نام های هیدروگرافیک می توان به تصویربرداری آبی و چاپ مکعب اشاره نمود. در حدود تقریبی می توان قدمت استفاده اولیه از دستگاه هیدروگرافیک را به سال 1982 میلادی در ایالات متحده آمریکا نسبت داد. در این چاپ می توان انواع طرح های مختلف مثل فیبر کردن، چوب، استتار، فلز پولیش شده و طرح های هندسی مختلف را برای تزئین کردن قطعات مانند کلاه ایمنی موتور سیکلت، اسکیت و داشبورد اتومبیل به کار گرفت.
کاربرد هیدروگرافیک
این فرایند دارای کاربرد وسیعی است، به گونه ای که در اشیاهای متنوع قابلیت اجرا دارد. برای مثال در قطعات داخلی هواپیما، خودرو و قطعه های کوچکی هم چون گوشی همراه می توان از هیدروگرافیک استفاده نمود. هم چنین می توان فیلم های هیدروگرافیک را بر روی کلیه سطوح مختلف مثل پلاستیک، فایبرگلاس، چوب، فلز و سرامیک به اجرا درآورد. هم چنین چاپ هیدروگرافی برای بیشتر قطعه هایی که امکان غرق شدن در آب را نیز دارند قابل اجرا است.
مقاومت قطعات هیدروگرافیک
بیشترین کاربران چاپ هیدروگرافیکی را شرکت های خودروسازی شکل می دهد که به دنبال بیشترین کیفیت و دوام در قطعات درخواستی خود هستند. جوهر استفاده شده در چاپ هیدروگرافیکی بسیار بادوام و مقاوم است؛ اما باز هم لایه ای شفاف در مرحله نهایی به سطح کار افزوده می شود تا دوام کار تا سال ها طول بکشد. هم چنین چنان چه دوست داشته باشید می توان لایه نهایی کار را از نوع مات اجرا نمود.
مراحل کار با دستگاه هیدروگرافیک فانتاکروم
مرحله یک: چاپ فیلم
در ابتدای کار بایستی طرح مورد نظر روی فیلم چاپ گردد. سپس این طرح بر روی یک سطح مشخص انتقال می یابد. تمامی طرح ها بایستی با کیفیت بسیار بالا بر روی فیلم چاپ شوند.
مرحله دو: کوت ماده اولیه
در بخش از کار ماده اولیه بر روی جسم مورد نظر کوت می گردد.
مرحله سه: فعال سازی
در این قسمت طرح روی سطح آب قرار داه می شود. با این کار فیلم به یک مرتبه حل می گردد و روی سطح آب شناور می شود.
مرحله چهار: انتقال جوهر
در این مرحله طرح موجود در آب بر روی سطح جسم انتقال داده می شود. جهت دست یابی به این امر اجسام به حالت غوطه ور در آب درمی آیند و برای این کار از یک بازوی فروبنده اتوماتیک استفاده می گردد. بعد از این قسمت طرح مایع به روی سطح جسم غوطه ور درآب منتقل می گردد.
مرحله پنج: شست وشو
تمامی اجسام غوطه ور توسط ماشین شست و شو اتوماتیک شسته می شوند.
شست وشوی طرح تحت حرارت از پیش تعیین شده انجام شده و بر روی نتیجه طرح تاثیرگذار است.
مرحله شش: کوتینگ ماده ی شفاف
کوتینگ به عنوان ماده ای شفاف بر روی جسم کوت شده و باعث پایداری چاپ می گردد. این کار پس از خشک شدن اجسام بر رویشان انجام می شود.
چاپ هیدروگرافیک به صورت پیشرفته انجام می شود و از لحاظ اقتصادی نیز مرقون به صرفه است. هم چنین مشکلا ت چاپ های متداول قدیمی مانند چاپ شابلونی، پرس و ترانسفر و... را ندارد.
بازیابی مجدد ضایعات
ممکن است چاپ اجسام به درستی انجام نگرفته باشد که می توان چاپ مجدد روی آن ها انجام داد. برای همین در ابتدا روی جسم سمباده کشیده و دوباره رنگ می گردد. سپش چاپ مجدد انجام می شود. استفاده از کوتینگ نیز باعث افزایش مقاومت جسم در برابر خراش و صدمات دیگر شده و عمر کار را بالا می برد.
شرایط نگه دای مناسب فیلم های هیدروگرافیک فانتاکروم
فیلم هیدروگرافیک فانتاکروم بر روی PVA پرینت می گردد و نسبت به درجه حرارت و رطوبت نیز حساس است. نحوه انبار کردن آن بایستی باعث افزایش پایداری و طول عمر آن شود. برای همین طوبت و شرایط دمایی باید کنترل شوند.
شرایط مناسب رطوبت اتاق زیر ۶۰% و درجه حرارت اتاق بین ۲۰-۲۵ درجه سلسیوس باشد. فیلم ها توسط عکاسی روتاری و در مدت زمان چهار الی شش هفته تهیه می شوند.
نکات مهم برای استفاده از دستگاه هیدروگرافیک فانتا کروم
تعیین ابعاد و تعداد اجسامی که بایستی چاپ بر روی آن ها انجام شود.
- تعیین فضای تقریبی مورد نیاز و فیلم های هیدروگرافیک و تجهیزات مربوط به آن
- پس از چاپ اجسام شست و شو داده می شوند.
- پس از خشک شدن ماده شفاف یا مات بر روی جسم کوت می شود.
- ۹۶/۱۰/۲۱